czwartek, 4 października 2012

Szarlotka w tartaletkach

Leniwe i szybkie. Pachnące, gorące i mocno cynamonowe. 
Kwaśne, moje!- Tartaletki z jabłkami!


Składniki na 9 sztuk:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 200g masła
  • 3jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 duże jabłka
  • sok z połowy cytryny
  • cynamon
Łączymy mąkę, 3/4 szklanki cukru, masło, żółtka i śmietanę na ciasto półkruche. Owijamy folią spożywczą
i wkładamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy w cząstki jabłka, a białko jaj ubijamy z pozostałą częścią cukru na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy sok z połowy cytryny, dzięki której piana nie będzie się "rozlewała" na tartaletkach podczas pieczenia i utrzyma nadany szprycą kształt.

Po pół godzinie wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy nim formy. Przekładamy do tartaletek cząstki jabłek i posypujemy obficie cynamonem. Na koniec nakładamy do szprycy pianę z białek jaj i wyciskamy ją na tartaletki.


Pieczemy nasze cuda 20 min. w 180 stopniach.

Wcinamy ze smakiem jeszcze ciepłe. :)

13 komentarzy:

  1. Ależ pyszności wyczarowałaś! Po prostu rewelacja:) Na pewno zrobię takie bo aż mi ślinka pociekła na klawiaturę:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe bardzo się cieszę, że Ci się spodobały :)

      Usuń
  2. ale apetyczne! coś pysznego! zrobiłabym takie w domu ale znając moją historię z ptysiami...xD haha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehehehe na pewno nie byłoby źle. Nie ważne, jak wyglądały- ważne, jak smakowały!

      Usuń
  3. Pysznie te cuda wyglądają, to antonówki na zdjęciu? uwielbiam je..

    OdpowiedzUsuń
  4. to wygląda niesamowicie apetycznie, aż się zrobiłam głodna : )

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...